Na ślubie siostry św. Kazimierza stoły były suto zastawione i była to największa uczta w ówczesnej Europie. W sobotę odtwarzano to wydarzenie podczas Europejskiego Festiwalu Smaku. Dziś (niedziela) ostatni dzień imprezy. Na uczestników czekać będzie jeszcze mnóstwo atrakcji.
To wydarzenie to prawdziwa podróż w czasie.
- Wesele siostry św. Kazimierza było największą ucztą weselną w Europie. Gotowało 146 kucharzy na na weselne dania „przerobiono” 323 woły, 284 świnie, 113 węgierskie owce, 625 owieczek, 1537 baranków, 490 cielaków, 684 prosiaki, 11500 gęsi, 40000 kur, wiele ten ryb różnego gatunku, 140 funtów rodzynek i 730 funtów fig. Dania doprawiono szafranem, pieprzem imbirem, goździkami, cynamonem i gałką muszkatołową - mówią organizatorzy.
O przepisy z dawnych lat zadbał prof. Jarosław Dumanowski, a wykonaniem kierował szef kuchni Maciej Nowicki. Potrawy przygotowywali uczniowie z Technikum Pszczelarskiego kształcącego w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych w Pszczelej Woli. Podczas współnej kolacji mogliśmy się dowiedzieć o kuchni czasów królów i powstania województwa lubelskiego.
W niedzielę ostatni dzień Europejskiego Festiwalu Smaku. Dla uczestników przygotowano jeszcze:
- 12:00 Jarmark festiwalowy, spacery po stoiskach, konkursy z nagrodami, Stare Miasto.
- 12:30 Śniadanie na trawie. Żywy obraz. Inscenizacja Stacji Teatr, plac Po Farze.
- 13:00 Spacer ziołoleczniczy z Justyną Pargiełą z Pytania na śniadanie, Błonia pod Zamkiem.
- 13:30 Foto Festiwal z Leica Store Warszawa, Czytanie fotografii, prezentacja aparatów Leica Piotr Marek, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8.
- 14:00 Eliksir św. Kazimierza. Spotkanie z Justyną Pargiełą, Stół Spotkań, plac po Farze.
- 14:15 Spacer historyczny z Kazimierzem Jagiellończykiem. Oprowadza Agata Hrycaj. Start przy kościele powizytkowskim.
- 15:00 Festiwal Parzynalia z Bełżyc. Pokaz gotowania, degustacje, Scena Smaku, plac po Farze.
- 16:00 Pokaz gotowania Łukasza Modelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
- 16:45 Św. Franciszek głosi kazanie do ptaków, Stół Spotkań, plac po Farze.
- 17:00 Projekt Re:Union Smaków – Debata historyczna „Unia Lubelska Inspiracje” z udziałem prof. Jarosława Dumanowskiego i Macieja Nowickiego, prowadzenie Łukasz Modelski, Sala Unii Lubelskiej klasztor Dominikanów.
- 17:00 Co jadł król Kazimierz Jagiellończyk? Pokaz gotowania chefów kuchni ze Stowarzyszenia Euro-Toques Polska, Scena Smaku, plac po Farze.
- 18:00 Uroczysta msza św. w intencji 550 lat Województwa Lubelskiego z wykonaniem przez Barbarę Rogalę z Zespołu Wokalnego Polskiej Opery Królewskiej hymnu „Omni die nic Mariae”, zwanego modlitwą św. Kazimierza, patrona Polski i Litwy, Bazylika Dominikanów.
- 19:00 Projekt Re:Union Smaków – koncert Grzegorza Rogali, Projekt P.G.R. „Polish Psalter” Psalmy Jana Kochanowskiego, uroczyste zakończenie festiwalu, Bazylika Dominikanów